Coaching – Nieuw Roden

Coaching

Coaching

Paardencoaching is een krachtige vorm van coaching door de toevoeging van de factor: het paard.

Paarden zijn vanuit natuurlijk oogpunt begaafd met het waarnemen en ervaren van hun omgeving. Een paard doet dit instinctief vanuit overlevingsdrang. Het is een vluchtdier en houdt nauwlettend zijn omgeving in de gaten. Het vormen van een kudde geeft bescherming.

In de natuur kan het paard slechts één maal ontsnappen aan gevaar, als hij dit teken van gevaar mist, dan betekent dat zijn dood. Dit maakt dat het paard non-stop in het hier en nu leeft en sneller dan een seconde scherp reageert op tekens vanuit zijn omgeving. Van deze paardencapaciteit maak ik gebruik tijdens paardencoaching.

Ter bescherming van zijn individuele leven leeft een paard in een kudde, waarin veiligheid gewaarborgd wordt door rolverdeling van de kuddeleden. Hier worden continue signalen uitgewisseld tussen de paarden.  Van deze non-verbale communicatievorm maakt paardencoaching ook gebruik.

Deze vorm van coaching is  inzetbaar in uw  individuele coaching en ook in andere vormen, zoals systemen,  gezin, familie, vrienden en relaties, collegae, teams,  bestuurlijk-niveau, management.

Het paard is bij uitstek geschikt om te reflecteren  aan de mens, om  te spiegelen van de mens of te gebruiken als metafoor of opstellingen in coachingsessies met de mens. Het is altijd in het hier en nu, oprecht en helend.